برنج شیرودی چیست؟

برنج شیرودی نخستین بار در استان مازندران کشت و برداشت شده و امروزه بیشتر در شهرستان های بهشهر،نکا مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع از برنج بیشتر در مناطق سردسیر و کوهستانی شمال و در مناطقی که کیفیت آب و خاک آنها بسیار پایین است، کشت می شود. علی رغم این خصوصیات محصول فراوان و باکیفبت به عمل می آید.

ویژگی های ظاهری برنج شیرودی

برنج شیرودی از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه به برنج طارم هاشمی است، که برای افراد غیرمتخصص در زمینه برنج قابل شناخت نیست. به همین دلیل برخی افراد سودجو این نوع برنج را با انواع دیگر مخلوط می کنند و آن را به اسم برنج طارم به فروش می رسانند.

ویزگی های کیفی برنج شیرودی

برنج شیرودی از نظر کیفیت طعم و پخت در حد مطلوب وخوب بوده اما بعد از طارم ،‌ هاشمی ،‌ فجر و علی کاظمی قرار دارد. دلیل پایین بودن قیمت برنج شیرودی در مقایسه با انواع طارم، جدا از عطر و طعم آن، مربوط به پرمحصول بودن این برنج است.

برنج شیرودی به دلیل کیفیت خوب و قیمت مناسب، برای مراسم ها، رستوران دارها، آشپزخانه ها، ادارت و شرکت ها، بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه است. توصیه می شود به جای استفاده از انواع برنج خارجی نامرغوب، از برنج شیرودی استفاده نمایید.

نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که برنج شیرودی را بگذارید تا چند ماه بماند، چون شاهد پخت بهتر و عطر و طعم مناسب تری با گذشت زمان خواهیم بود.

کشت برنج شیرودی

کشاورزان بذرهای برنج را در اواخر فروردین تا اردیبهشت آماده می کنند و از نیمه دوم اردیبهشت زمین را نشا؛ میکنند. زمان برداشت این محصول شهریور ماه است.

نحوه پخت برنج شیرودی

برنج شیرودی هم به شکل کته و هم به شکل آبکش قابل پخت است. توصیه می شود به شکل کته طبخ کنید تا ویتامین و مواد معدنی آن محفوظ بماند.

پخت برنج به روش کته

  • برنج را بشویید و با آب و نمک 1 تا 2 ساعت خیس کنید. مقدار آب باید یک بند انگشت از برنج بالاتر باشد.

  • برنج خیس خورده را روی شعله زیاد قرار دهید تا آب برنج کاملاً تبخیر شود. ( حدود ۱۵ دقیقه زمان می برد تا برنج به جوش بیاید.)

  • بعد از جوش آمدن شعله گاز را کم کنید تا برنج به خوبی دم بکشد. کته شما بعد از گذشت حدودا ۳۰ دقیقه آماده نوش جان کردن است

پخت برنج به روش آبکش

  • برنج را با استفاده از آب و نمک 2 الی 3 ساعت بخیسانید.

  • سپس آن را به یک قابلمه بزرگ تر منتقل کنید و زیر شعله را روشن تا برنج و آب جوش بخورد.

  • برای اطمینان از آماده شدن برنج برای آبکش کردن چند دانه برنج را بین انگشتان له کنید.

  • مطمئن شوید برنج نه سفت است نه خام سپس اقدام به آبکش کردن کنید.

  • برنج را آبکش کرده، برنج را به صورت هرمی در قابلمه بریزید. با ته کفگیر چند حفره و سوراخ در برنج ایجاد کنید. این کار باعث می شود تا بخار از کف به سقف قابلمه آمده و برنج زودتر دم بکشد.

  • دمکنی را گذاشته و شعله را کم کنید تا به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه خوب دم بکشد تا حاضر شود.

علت تقاضای بالای برنج شیرودی چیست؟

برنج شیرودی به علت ویژگی های زیر میزان تقاضا و فروش خود را افزایش داده و هر ساله  سطح زیر کشت این محصول توسط کشاورزان افزایش پیدا می کند.

پرمحصول بودن برنج شیرودی:

همانطور که گفتیم برنج شیرودی جز برنج های پر محصول می باشد و فراوانی آن زیاد است. همچنین این برنج به دلیل دارا بودن ساقه های باریک از هر گونه آفات و کرم ساقه خوار در امان می باشد و این امر موجب گردیده که نیاز به سم را در فرآیند کاشت و داشت به حداقل ممکن برساند و محصول نهایی بدون آسیب و کاستی بهره برداری شود. در نتیجه حجم بیشتری از محصول دست کشاورز را می گیرد.

کیفیت خوب برنج شیرودی:

از آنجاییکه کیفیت ارقام پر محصول برنج شیرودی و فجر نزدیک به رقم بومی طارم محلی و متناسب با ذائقه مردم بوده و قیمت آن نیز به نسبت پائین تر است، بازار خرید و فروش آن نیز همواره وجود دارد. این برنج دارای پخت و کیفیت عالی و مطلوب است و بعد از پخت به خوبی قد می کشد، اما عطر و بوی قوی مانند برنج طارم را ندارد.

در واقع مردم به جای خرید برنج های وارادتی بی کیفیت مثل برنج هندی و پاکستانی برنج شیرودی را که حاصل شالیزارهای شمال کشور است را با اطمینان خاطر خریداری می کنند. که این امر هم به تولید و اقتصاد کشور کمک می کند و هم یک برنج خوب و ایرانی به دست مصرف کننده می رسد.

قیمت مناسب برنج شیرودی:

برنج شیرودی بخاطر ویژگی پر بار و پر محصول بودن خود، میزان فراوانی را افزایش داده و منجر به قیمت مناسب این برنج شده است. یکی از دلایل قیمت پایین این برنج نسبت به سایر برنج های دیگر عطر و بوی ضعیف آن است.

با توجه به افزایش عمومی قیمت ها ، قیمت برنج شیرودی نسبت به برنج هاشمی و طارم و صدری قدری مناسب تر است و در مقابل برنج های خارجی یک سر گردن بالاتر می باشد.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *